Діоптр використовують у колонах ректифікації для контролю за процесом зміцнення самогону або процесом ректифікації.
У першому випадку його встановлюють біля основи між перегінним кубом і царгою, що дозволяє відстежувати потоки флегми, що стікають у куб.
У другому випадку (при ректифікації) діоптр ставиться на верх колони. Це потрібно для того, щоб перевіряти, чи досягла флегма верху колони і чи можна починати відбір ректифікату. Без оглядового скла це можна визначити тільки за температурою.
Характеристики:
- вага – 0,830 кг;
- матеріал - нержавіюча сталь AISI 304, AISI 430;
- висота – 150 мм;
- підключення – клампове;
- діаметр підключення - 2" (51мм);
- скло - термостійке, кварцове;
Комплектація:
- діоптр 2 дюйми під кламп - 1 шт;
- силіконова прокладка 2 дюйми – 1 шт;
- хомут кламповий 2 дюйми - 1 шт;
Чим корисний діоптр?
- Допомагає виявити бризкоунос.
При першому перегонці брага часто починає пінитися, бризками вилітаючи з куба, і через це частково може потрапити у відбір. Особливо часто ця проблема зустрічається у недосвідчених самогонників або при роботі з деякими видами сировини.
2.Допомагає виявити захліб
Коли потужність, що подається до куба, занадто висока для обраного типу насадки і перерізу труби, в колоні починається «захліб» - явище, що виникає при утрудненому поверненні флегми назад в куб через висхідну пару.
3.Показує початок «хвостової фракції». До кінця відбору тіла скло діоптра починає запітніти. Значить, настав час міняти ємність, скоро підуть хвости.