Діоптр використовують у колонах ректифікації для контролю за процесом зміцнення самогону або процесом ректифікації.
У першому випадку його встановлюють біля основи між перегінним кубом і царгою, що дозволяє відстежувати потоки флегми, що стікають у куб.
У другому випадку (при ректифікації) діоптр ставиться на верх колони. Це потрібно для того, щоб перевіряти, чи досягла флегма верху колони і чи можна починати відбір ректифікату.
Без оглядового скла визначити це можна лише за температури.
Характеристики:
вага – 0,650 кг;
матеріал - нержавіюча сталь AISI 304, AISI 430;
висота – 150 мм;
підключення – клампове;
діаметр підключення - 1,5" (38мм);
скло - термостійке, кварцове;
Комплектація:
діоптр 1,5 дюйми під кламп - 1 шт;
силіконове прокладання - 1 шт;
хомут кламповий – 1 шт;
Чим корисний діоптр?
- Допомагає виявити бризкоунос.
При першому перегонці брага часто починає пінитися, бризками вилітаючи з куба, і через це частково може потрапити у відбір. Особливо часто ця проблема зустрічається у недосвідчених самогонників або при роботі з деякими видами сировини.
- 2. Допомагає виявити захліб
Коли потужність, що подається до куба, занадто висока для обраного типу насадки і перерізу труби, в колоні починається «захліб» - явище, що виникає при утрудненому поверненні флегми назад в куб через висхідну пару.
- 3.Показує початок "хвостової фракції". До кінця відбору тіла скло діоптра починає запітніти. Значить, настав час міняти ємність, скоро підуть хвости.